ogon

Ögonlocksplastik

Ögonen brukar kallas själens spegel och de avslöjar mycket riktigt ofta vår sinnesstämning. Dessvärre avslöjas även vår stigande ålder allra först just här.  Att stup i kvarten få frågan om man är trött är inte roligt.

Vi ger dig ett piggt och föryngrat utseende med ett enda ingrepp, noggrant utvalt för att passa just dig.

Det finns flera olika metoder när det handlar om ögat. Vi är noga med att välja ut den som passar just dig.

Ögonlocksplastik. När hudens elasticitet försämras sker en ökad hudansamling både över och under ögat. Samtidigt släpper de ligament som håller ögongloben på plats ju äldre du blir. Ögat sjunker då ner och pressar fram ”stötdämparfettet” runt ögat, vilket i sin tur gör att ögonlocken, särskilt det undre, buktar ut.

Viktigt att tänka på innan ingreppet. Innan du gör en ögonlocksoperation är det viktigt att ta reda på exakt vad som ska åtgärdas.

  • Finns det ett hudöverskott? Finns det utbuktande fett, eller är det båda delarna?
  • Orsakas hudöverskottet på övre ögonlocket av att ögonbrynen kasat ner och då tryckt ner hud ovanifrån?
  • Ger muskeln i undre ögonlocket tillräcklig spänst?
  • Är ligamentet som håller den yttre ögonvrån på plats tillräckligt starkt?

En ögonlocksplastik ska alltid föregås av en noggrann klinisk undersökning. Man kan operera de övre och undre ögonlocken separat eller vid samma tillfälle.

Övre ögonlocksplastik. Från det övre ögonlocket tar vi framför allt bort överskottet av hud. Däremot sparas det mesta av den underliggande muskeln för att konturen ska bli så ungdomlig som möjligt. Ibland justerar vi fettet kring ögongloben, främst vid näsroten.

Ögonlocksplastik
Ögonlocksplastik

Om ögonlocket har kasat ner över iris och pupillen och skymmer sikten åtgärdar vi lyftmuskeln. Om den yttre delen av ögonbrynet har kasat ner och därför orsakar hudveck vid sidan av ögat, bör man komplettera med ett pannlyft.

Om ögonbrynet bara hänger lite grann kan det räcka med att vi gör ett tinningslyft som lyfter upp en stor del av överskottet på själva ögonlocket. Efter lyftet behöver vi då bara justera lite grann av själva ögonlocket för att spara den fina huden där.

Om du inte vill korrigera ögonbrynet tvingas vi avlägsna mer hud från ögonlocket. Det innebär att den grova huden under ögonbrynet glider ner på ögonlocket och kan ge ett ”förtjockat” och stelt intryck. Risken är också att du ser sträng ut.

Undre ögonlocksplastik. Vill du bli av med påsar under ögonen är undre ögonlocksplastik effektiv. Påsarna består dels av hud och muskelvävnad, men även av frambuktande fett från ögonhålan.

Ibland omplacerar vi fettet över den undre ögonhålans benkant för att minska mörka ringar under ögonen och skapa en jämn ungdomlig övergång mellan ögonlock och kind.

Ökad spänst i ögat. Vi förstärker ögonlockets spänst i förhållande till ögat om vi upptäcker en förslappning av ligamenten. I så fall justerar vi ofta även den yttre ögonvråns läge samtidigt, då den annars lätt rundas av och glider ner.

Kind och kindlyft. Med ökad ålder förlorar ju även kindens vävnader sin elasticitet och fettvävnaden där reduceras. Detta gör att kinden (och framför allt kindens fettkudde) glider ner, vilket i sin tur ofta ger ett tungt, trött och urgröpt intryck.

Genom att utvidga operationen med ett kindlyft återför man den nedfallna fettkudden i kinden till sitt ursprungliga läge. Detta ger en mer ungdomlig utfyllnad av undre ögonlocket.

Är du osäker på hur du ser ut efter ett kindlyft kan man testa med injektionsbehandling (Restylane). Denna substans ger ett fint lyft av kinden och ett mer balanserat ansikte. Effekten sitter vanligtvis i upp till 18 månader. Själva injektionen är odramatisk med omedelbar effekt. Du går hem direkt med lyftet klart.

Mer om dessa och andra injektionsbehandlingar under ”Injektionsbehandlingar”.

Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.

Kontakta oss

Alberius-kliniken
Karl X Gustavs gata 61 B
254 40 HELSINGBORG
Telefon: 042 - 12 15 17
info@alberiuskliniken.se