ögonlocksplastik i Helsingborg

Ansiktkirurgi, Ögonlocksplastik

- när alla frågar om du är trött

Några av dina första ålderstecken sätter sig ofta runt ögonen. Att få frågan om du är trött stup i kvarten är inte roligt. Vi kan ge dig ett piggt och yngre utseende med ett enda ingrepp.

Det finns flera olika metoder när det handlar om ögat. Vi är noggranna med att välja ut den som passar just dig.

Ögonlocksplastik
Ögonen brukar liknas vid själens spegel, och de avslöjar mycket riktigt ofta vår sinnesstämning. Tyvärr avslöjas även vår ökande ålder allra först just här. När hudens elasticitet försämras blir det en ökad hudansamling både över och under ögat.

Samtidigt släpper de ligament som håller ögongloben på plats allt mer ju äldre du blir. Ögat sjunker då ner och pressar fram ”stötdämparfettet” runt ögat, vilket i sin tur gör att ögonlocken, särskilt det undre, buktar ut.

Viktigt att tänka på innan ingreppet
Innan du gör en ögonlocksoperation är det viktigt att ta reda på exakt vad som ska åtgärdas.

  • Finns det ett hudöverskott? Finns det utbuktande fett, eller är det båda delarna?
  • Orsakas hudöverskottet på övre ögonlocket av att ögonbrynen kasat ner och då tryckt ner hud ovanifrån?
  • Ger muskeln i undre ögonlocket tillräcklig spänst?
  • Är ligamentet som håller den yttre ögonvrån på plats tillräckligt starkt?

En ögonlocksplastik ska alltid föregås av en noggrann klinisk undersökning. Man kan operera de övre och undre ögonlocken separat eller vid samma tillfälle.

Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik

Övre ögonlocksplastik
Från det övre ögonlocket tar vi framför allt bort överskottet av hud. Däremot sparas det mesta av den underliggande så kallade sphincter-muskeln för att konturen ska bli så ungdomlig som möjligt.

Ibland justerar vi fettet kring ögongloben, främst vid näsroten.

Om ögonlocket har kasat ner över iris och pupillen och skymmer sikten åtgärdar vi lyftmuskeln. Om den yttre delen av ögonbrynet har kasat ner och därför orsakar hudveck vid sidan av ögat, bör man komplettera med ett pannlyft.

Tänk på hur ögonbrynet ligger
Om ögonbrynet bara hänger lite grann kan det räcka med att vi gör ett tinningslyft (även kallat fransk lyft). Efter lyftet behöver vi då bara justera lite grann av själva ögonlocket för att spara den fina huden där.

Om du inte vill korrigera ögonbrynet tvingas vi avlägsna mer hud från ögonlocket. Det innebär att den grova huden under ögonbrynet glider ner på ögonlocket och kan ge ett ”förtjockat” och stelt intryck. Risken är också att du ser sträng ut.

Undre ögonlocksplastik
Vill du bli av med påsar under ögonen är undre ögonlocksplastik effektiv. Påsarna består dels av hud och muskelvävnad, men även av frambuktande fett från ögonhålan.

Det är viktigt att spara fettet kring ögat så mycket som möjligt för att på sikt undvika ett utmärglat intryck. Därför stärker vi den försvagade muskeln och bindvävshinnan som stöder fettet men som försvagats av åldern.

Ibland omplacerar vi fettet över den undre ögonhålans benkant för att minska mörka ringar under ögonen och skapa en jämn ungdomlig övergång mellan ögonlock och kind.

Ökad spänst i ögat
Vi förstärker ögonlockets spänst i förhållande till ögat om vi upptäcker en förslappning av ligamenten. I så fall justerar vi ofta även den yttre ögonvråns läge samtidigt, eftersom den annars lätt rundas av och glider ner.

Kind

En viktig detalj att tänka på innan man gör en undre ögonlocksplastik är att även kontrollera vävnaderna nedanför ögonlocket, dvs själva kinden, för att få ett bra resultat. Med ökad ålder förlorar ju även kindens vävnader sin elasticitet och fettvävnaden där reduceras. Detta gör att kinden (och framför allt kindens fettkudde) ”glider” ner, vilket i sin tur medför en hålighet på platsen för undre ögonlocket, förlorad kontur kring okbenet och fördjupning av vecket mellan näsvingen och mungipan (nasolabialfåran). Detta ger ofta ett tungt, trött och urgröpt intryck.
Genom att utvidga operationen med ett kindlyft återför man den nedfallna fettkudden i kinden till sitt ursprungliga läge. Detta ger en mer ungdomlig utfyllnad av undre ögonlocket och utslätning av fåran mellan näsan och mungipan.
Detta ingrepp utförs i narkos och åstadkommer en rejäl förbättring.

Är du osäker på hur du ser ut efter ett kindlyft kan man testa med injektionsbehandling (Restylane). Denna substans ger ett fint lyft av kinden och bra projektion i ansiktet. Effekten sitter vanligtvis i upp till 18 månader. Själva injektionsåtgärden är väldigt odramatisk med omedelbar effekt. Du går hem direkt med lyftet klart. Man får räkna med att det går åt 2 ml per sida. Vill du läsa mer om dessa och andra injektionsbehandlingar så läs under ”Injektionsbehandlingar”.

 

Före och efter bilder.

Övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

övre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik

Övre och undre ögonlocksplastik

Övre och undre ögonlocksplastik

Övre och undre ögonlocksplastik

 

Comments are closed.