Ansiktslyft

Bli den du är med avancerade men säkra tekniker

Vi har inte hittat källan till evig ungdom än. Men med vår teknik kan vi återskapa delar av den. Om du vill slippa åldersrynkor, hängande kinder och hals utan att få ett opererat utseende med alldeles för stram hud, kan vi hjälpa dig. Du kommer att se naturlig ut med en ungdomlig fräschör.

OBS! Njut av en uppfräschning nu när du har glädje av den!

Ett av de mest effektiva sätten att ge dig ett yngre och fräschare utseende är ett väl utfört ansiktslyft. Vi använder oss av flera anpassade tekniker som tagits fram av plastikkirurger som klassats bland världens bästa.

Vi får ofta frågor kring ansiktslyftning och det visar sig att många tror att det i stort bara finns ett sätt att göra en sådan. Och många tror att man bara drar i huden. Men detta är helt fel. Den teknik som plastikkirurgen väljer att använda är avgörande för om resultatet ska bli naturligt och hållbart. Ett ansiktslyft tar tid och kräver minutiös noggrannhet och är en tekniskt avancerad operation när den utförs rätt.

Ta en titt på denna film så ser du hur vi gör och tänker. Vi har i många år inriktat oss på avancerad och säker ansiktskirurgi.

 

Välj plastikkirurg med omtanke. Per Alberius har gått i lära hos några av världens främsta estetiska ansiktskirurger och använder nu sina kunskaper på Alberius-kliniken i Helsingborg.

Det är en utbredd uppfattning att en ansiktslyftning består i att avlägsna hud framför örat. Ett sådant ”minilyft” utförs kanske dessvärre av enstaka kirurger men ger bara en mycket kortvarig förbättring och dessutom ofta breda och fula ärr eftersom man då tvingas sy huden med för mycket stramning.

Ansiktslyft. När du åldras är det här de vanligaste ålderstecknen i ansiktet:

– Fettet i ditt ansikte tunnas ut, hänger ner eller försvinner ju äldre du blir, och det naturliga fyllnaden i ansiktet minskar. Detta brukar framför allt synas kring ögon och tinning, på kinder och på läppar.

– Solens strålar skadar hudens elastiska fibrer och orsakar fina rynkor runt ögon och läppar liksom färgade hudförändringar. I värsta fall kan de leda till hudcancer.

– Hängande överskottshud på ögonlock, kinder och hals.

Det räcker det inte att bara att strama upp huden för att minska dessa ålderstecken. För ett optimalt resultat behövs fler strategier.

Många patienter är rädda för att ett ansiktslyft medför att de blir för strama och onaturliga i ansiktet. Risken för detta är i princip noll. Möjligen kan man uppleva att det är för stramt första veckan. Personer som i förhållande till sin ålder ser onaturliga och stela ut i ansiktet (som vissa nordamerikanska kändisar) har inte fått detta resultat av en ansiktslyftning utan av flera ansiktslyft i kombination med flera aggressiva hudbehandlingar (laser- och kemisk peeling).

Ibland kan det tvärtom vara så att vissa patienter inte upplever att deras hud blev tillräckligt stram. Efter några veckor upplever vissa att huden som initialt var stram nu har blivit lösare och de funderar då på om man lyft för lite. Svaret på detta är att huden har så kallade viskoelastiska egenskaper som gör att huden efter en tid vill tillbaka till sin ursprungliga ”konsistens”. Huden är en levande vävnad och man kan inte sträcka hur mycket som helst utan att äventyra blodförsörjningen. Innan huden är lika lös och slapp som före operationen har det dock i regel gått 10-15 år, varför man populärt brukar säga att en ansiktslyftning varar så länge (mer om detta nedan).

Teknik i världsklass. En del av de tekniker vi använder på vår klinik har tagits fram av dr Bruce F. Connell (Santa Ana, Kalifornien), en gigant inom den mer avancerade ansiktlyftningstekniken och hans ”elev” Timothy J. Marten (San Francisco). Vi använder också flera tekniker av de italienska plastikkirurgerna Giovanni Botti och Mario Pelle Ceravolo.

För ett gott och bestående resultat krävs en grundlig analys och en genomtänkt behandlingsplan.

Ett väl utfört ansiktslyft kommer inte att förändra ditt utseende, utan ge ett naturligt uppfräschat intryck.

SMAS. År 1976 publicerade franska plastikkirurger en anatomisk beskrivning av det djupa vävnadslagret under huden på kinden som kallas för SMAS (Superficial Musculo-Aponeurotic System). Att arbeta med SMAS (inte huden!!) gör lyftet naturligt och ger hållbarhet. Vi lossar huden mycket ytligt över kinden och halsen. Sedan friar vi kindens och halsens SMAS för att kunna lyfta och förstärka utan motstånd.

Vad vill man åtgärda med en ansiktslyftning? Det man i första hand brukar vilja åtgärda är hänget på halsen och kindernas s.k. hamsterpåsar. Dessutom stör ofta fåran mellan näsan och mungipan (nasolabialfåran).

Ofta djupnar även fåran mellan mungipan och hakan (mentolabialfåran) som gör att mungipan glider ner och ger ett surt intryck. Ibland blir kinden flack och det undre ögonlocket påsigt eller, tvärtom, blir ögonlocket  alldeles urskålat och med en skarp övergång till kinden.

Allt detta måste åtgärdas.

Fett-transplantion. Eftersom ansiktets underhudsfett gradvis tunnas ut och försvinner med åldern gör vi ofta även en fettransplantation (se nedan) samtidigt med själva ansiktslyftet. Då får ditt ansikte en bättre kontur och fräschare, ungdomligare hud.

Man kan också komplettera med andra injektionsbehandlingar som Botox och Restylane (se Injektionsbehandlingar) om man föredrar det.

När är det dags för ett ingrepp? Det är ett individuellt beslut, men de flesta som gör ett ansiktslyft är mellan 40-60 år. Men vi har även utfört ansiktslyft på kvinnor i 75- till 80-årsåldern med gott resultat, utan att deras hälsa på något sätt påverkats negativt.

Varning för genvägar. En ansiktslyftning kan utföras på många sätt. Idag hårdlanseras en del mycket förenklade metoder där det viktigaste verkar vara att få korta ärr. Men med dessa ingrepp löser man inte de grundläggande problemen. De ger kortvariga resultat och kan i värsta fall t.o.m. förvanska ditt utseende och ansiktets kontur.

Ibland räcker det med mindre åtgärder, framför allt för yngre personer.

Hur långa blir ärren? En klar nackdel med ett ansiktslyft är naturligtvis att det inte är möjligt att helt undvika ärr. Men å andra sidan brukar de ärr vår teknik ger knappast synas alls.

De som gör s.k. lunchlyft lockas ofta av att slippa långa ärr. Men det är inte det viktigaste. Hur synliga ärren blir beror på flera faktorer som hur duktig kirurgen är, hur ärren placeras, hur patienten brukar läka (arvet), patientens ålder och stramningen i sårkanterna.

Ärren framför örat blir med vår teknik i regel knappat synliga över huvud taget eftersom man undviker stramning där och det finns naturliga anatomiska ”veck” som ärren placeras i. Däremot ärren bakom örat kan bli något mer synliga under en period av ett halvt till ett år. Det beror på att man för att få en fin lyfteffekt på hals och kring hakan tvingas att spänna upp huden på halsen lite hårdare. Om man alltså inte spänner så hårt får man finare ärr men ett sämre resultat på halsen. Med andra ord blir det en kompromiss. Eftersom ärren bakom örat brukar kunna döljas av håret prioriteras oftast uppstramningen framför ärrets utseende.

Alla plastikkirurger klarar inte av göra de mer avancerade operationerna eftersom de är tekniskt krävande. Dessutom tar de längre tid och ger då mindre förtjänst, vilket av många uppfattas som negativt.

Hur länge håller ett ansiktslyft? Eftersom SMAS’s viscoelastiska egenskaper försämras successivt med åldern håller ett ansiktslyft som görs när du är 50 år resultatmässigt bättre än ett som görs vid 70 år.

En nyligen publicerad amerikansk vetenskaplig artikel som undersökte långtidsresultatet efter ansiktslyft uppgav att genomsnittsresultatet varar i över 10 år. Faktorer som spelar roll är till exempel vid vilken ålder ingreppet görs, din hälsa, arv, hudens tänjbarhet och styrka, eventuell användning av kortisonpreparat, solskador, rökning och viktstabilitet. Och självklart om du sköter dig efter operationen.

Vi vet att halsens hud åldras annorlunda än ansiktets. Man ser det på att halslyftet ofta inte varar lika länge som ansiktets och att man därför i regel får räkna med en tidigare justering på halsen.

Avgörande är också kirurgens kunskap och erfarenhet och den teknik som använts vid operationen.

Första operationen mest effektiv. Det blir allt vanligare att kvinnor hinner göra flera ansiktslyft. Men det är då viktigt att känna till att den stora förändringen vid den första operationen (om den är väl utförd) är svår att uppnå igen. Vid upprepade ingrepp blir ingreppet mer specialinriktat. Det går inte att vinna ett tiotal års föryngring mer än en gång.

Varför inte ett lunchlyft? Det talas mycket om förenklade ansiktsingrepp, s.k. lunchlyft. Det finns både för- och nackdelar med dessa.

Till det positiva hör att det har en kort operationstid, kanske lite kortare ärr och kortare läkningstid, vilket innebär att kostnaden för operationen ofta blir lägre.

Den viktigaste nackdelen med detta tänk är att man inte frigör kindens och halsens vävnader ordentligt utan lyfter/drar dem med spänning. De vävnader som har glidit ned återförs därmed inte korrekt och slutresultatet blir ofta onaturligt och ser otillräckligt ut. Och så står det sig oftast inte så länge.

Kan man använda laser istället? Behandling med laser inriktar sig bara på den ytliga huden. Lasern ger en ytlig brännskada som stimulerar tillväxt av kollagenrik vävnad, vilken drar ihop och stärker huden. Någon korrektion av underliggande vävnad får man alltså inte.

Bara lätt svullnad. Tack vare en speciell lösning som sprutas in i huden vid operationsstarten brukar svullnaden bli förvånansvärt begränsad, liksom missfärgning och smärta.

Under ingreppen använder vi moderna narkosmetoder. Obehag efter operationen som svår smärta och illamående är därför inte vanligt och du återhämtar dig snabbt. Ofta utförs ögonlocksplastik och pannlyft vid samma tillfälle.

Män. Ansiktslyftning hos män görs inte så ofta. Orsaken är nog att män lämpar sig sämre för detta ingrepp än kvinnor. Männens underhudsvävnad är hårdare och mindre elastisk, ärren blir ofta mer synliga och svårare att dölja på grund av tunnare och mindre hårväxt. Ett annat problem är att skäggväxten kommer närmare örat och längre bakom örat så att man tvingas raka där också. Kanske är det också så att ansiktslyftning anses mindre socialt accepterat hos män.

Vi rekommenderar att du efter ingreppet har kontakt med en kunnig hudterapeut som hjälper till att hålla din hud i gott skick.

Till slut. Ansiktslyftning är ett relativt omfattande ingrepp och de första dygnen efter operationen kan upplevas ganska obehagliga även om man inte direkt har så ont. Det är inte ovanligt att man känner sig tagen och i enstaka fall till och med lite nedstämd några dagar, men att detta snabbt släpper när man tar av huvudförbandet. En viss känsla av styvhet och stelhet i kinden och på halsen är vanlig till att börja med och man kan känna små ojämnheter och kanske klumpar under huden i flera veckor. Detta är en läkningsreaktion som minskar med tiden och dessa förändringar är osynliga för andra än patienten själv.

Kring ärren kommer känseln till att börja med att vara nedsatt sannolikt i några månader. Nya små hudnerver växer successivt in i dessa områden och då känner man att det sticker till, kliar eller bränner till runt ärren.

Resultatet blir hos de flesta patienter en markant förbättring och patienterna uppger att de ser yngre och fräschare ut. Hur nöjd du blir beror på flera faktorer. Den viktigaste är att du fått en realistisk bild av vad man kan uppnå i ditt specifika fall. Detta diskuteras vid konsultationen. Det är viktigt att känna till att vissa patienter är bättre ägnade för en ansiktslyft än andra. Patienter som är tunna i ansiktet, har lite underhudsfett och relativt stort hudöverskott får i regel bäst effekt. Och tvärtom får patienter som är runda i ansiktet med mycket underhudsfett ofta ett mindre uttalad effekt av operationen.

Nedan följer några bilder. Vi har problem med att visa bilder av alla de ansiktslyftningar vi gjort eftersom patienterna nästan alltid vill vara anonyma.

Och vill du har mer information så kontakta gärna vår koordinator Camilla (042-12 15 17)

Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.

Kontakta oss

Alberius-kliniken
Karl X Gustavs gata 61 B
254 40 HELSINGBORG
Telefon: 042 - 12 15 17
info@alberiuskliniken.se

Följ oss