ansiktslyft1

Ansiktslyft, bli den du är med en säker och avancerad metod

Vi har inte hittat källan till evig ungdom än. Men med dagens teknik kan vi återskapa delar av den. Om du vill slippa åldersrynkor, hängande kinder och hals utan att få ett opererat utseende med alldeles för stram hud, kan vi hjälpa dig. Du kommer att se naturlig ut med en ungdomlig fräschör.

OBS! Ingreppet gör att ditt ansikte kommer att se yngre ut än vad det annars skulle ha gjort. Vänta inte i onödan. Njut av en uppfräschning nu när du har glädje av den!

Ett av de mest effektiva sätten att ge dig ett yngre och fräschare utseende är ett väl utfört ansiktslyft. Vi använder oss av flera anpassade tekniker som tagits fram av plastikkirurger som klassats bland världens bästa.

Välj plastikkirurg med omtanke. Per Alberius har gått i lära hos några av världens främsta estetiska ansiktskirurger och använder nu sina kunskaper på Alberius-kliniken i Helsingborg.

Vi kan hjälpa dig att bli av med åldersrynkor och hängande kinder och hals utan att utseende ser opererat ut.

Det är en utbredd uppfattning att en ansiktslyftning består i att avlägsna en hudstrimma framför örat. Ett sådant ”minilyft” utförs kanske dessvärre av enstaka kirurger men medför bara en mycket kortvarig förbättring men också breda och fula ärr eftersom man då tvingas sy huden med för mycket stramning.

Ansiktslyft. När du åldras är det här de vanligaste ålderstecknen i ansiktet:

– Fettet i ditt ansikte tunnas ut, hänger ner eller försvinner ju äldre du blir, och det naturliga fyllnaden i ansiktet minskar. Detta brukar framför allt synas kring ögon och tinning, på kinder och på läppar.

– Solens strålar skadar hudens elastiska fibrer och orsakar fina rynkor runt ögon och läppar liksom färgade hudförändringar. I värsta fall kan de leda till hudcancer.

– Hängande överskottshud på ögonlock, kinder och hals.

Tyvärr räcker det inte att bara strama upp huden för att minska dessa ålderstecken. För ett optimalt resultat behövs fler strategier.

Många patienter är rädda för att operationen medför att de blir för strama och onaturliga i ansiktet. Risken för detta är i princip noll. Möjligen kan man uppleva att det är för stramt första veckan. Personer som i förhållande till sin ålder ser onaturliga och stela ut i ansiktet (som vissa nordamerikanska kändisar) har inte fått detta resultat av en ansiktslyftning. För att få en styv och oelastisk hud har man i regel gjort flera ansiktslyft plus flera typer av mer aggressiva ansiktsbehandlingar (laser- och kemisk peeling).

Tvärtom kan det vara så att vissa patienter inte upplever att deras hud blev tillräckligt stram. Efter några veckor upplever vissa att huden som initialt var stram nu har blivit lösare och de funderar då på om man lyft för lite. Svaret på detta är att huden har så kallade viskoelastiska egenskaper som gör att huden efter en tid vill tillbaka till sin ursprungliga ”konsistens”. Huden är en levande vävnad och man kan inte sträcka hur mycket som helst utan att äventyra blodförsörjningen. Innan huden är lika lös och slapp som före operationen har det dock i regel gått 10-15 år, varför man populärt brukar säga att en ansiktslyftning varar så länge.

Dr Bruce F. Connell
Dr Bruce F. Connell
Dr Timothy J. Marten
Dr Timothy J. Marten

Teknik i världsklass. En av de tekniker vi använder på vår klinik har framför allt tagits fram av den numera pensionerade dr Bruce F. Connell (Santa Ana, Kalifornien). Tekniken vidareutvecklades av amerikanerna James M. Stuzin (Miami) och Timothy J. Marten (San Francisco), som båda har klassats bland världens fyra främsta specialister på ansiktslyftning enligt W Magazine (augusti 2001). Vi använder också flera tekniker av de italienska plastikkirurgerna Giovanni Botti och Mario Pelle Ceravolo.

Dr James M. Stuzin undervisar docent Alberius
Dr James M. Stuzin undervisar docent Alberius

För ett gott och bestående resultat krävs en grundlig analys och en genomtänkt behandlingsplan.

Ett väl utfört ansiktslyft kommer inte att förändra ditt utseende, utan ge ett naturligt uppfräschat intryck.

SMAS. År 1976 publicerade franska plastikkirurger en anatomisk beskrivning av det djupa vävnadslagret under hudfettet i kinden som kallas för SMAS; Superficial Musculo-Aponeurotic System. Att arbeta med SMAS (inte huden!!) gör lyftet naturligt och ger hållbarhet. Vi lossar huden mycket ytligt över kinden, men lite djupare på halsen där både hud och den ytliga halsmuskeln friläggs. Sedan friar vi kindens SMAS framåt för att kunna lyfta och förstärka utan motstånd. När den ytliga halsmuskeln lyfts får halsen en vacker kontur. Ofta stabiliseras denna muskel även centralt på halsen.

Vad vill man åtgärda med en ansiktslyftning? Det man i första hand brukar vilja åtgärda är hänget på halsen och kindernas hudöverskott som ofta glider ner över underkäkskanten i takt med ökad ålder (s.k. hamsterpåsar). Vecket mellan näsan och mungipan brukar djupna och bli mer markerat.

Ibland djupnar även fåran mellan mungipan och hakan, vilket gör att mungipan glider ner och ger ett surt intryck. Dessutom blir kinden flack och det undre ögonlocket påsigt. Det kan tvärtom bli alldeles urskålat med en skarp övergång mellan det undre ögonlocket och kinden.

Allt detta måste åtgärdas.

Fett-transplantion. Eftersom ansiktets underhudsfett gradvis tunnas ut och försvinner med åldern bör även detta åtgärdas. Därför gör vi ofta även en fettransplantation (se nedan) samtidigt med själva ansiktslyftet. Då får ditt ansikte en bättre kontur och fräschare, ungdomligare hud.

Du kan även komplettera med andra injektionsbehandlingar som Botox och Restylane (se Injektionsbehandlingar).

När är det dags för ett ingrepp? Det är ett individuellt beslut, men de flesta som gör ett ansiktslyft är mellan 40-60 år. Men vi har även utfört ansiktslyft på kvinnor i 75- till 80-årsåldern med gott resultat, utan att deras hälsa på något sätt påverkats negativt.

Varning för genvägar. En ansiktslyftning kan utföras på många sätt. Idag hårdlanseras en del mycket förenklade metoder där det viktigaste verkar vara att få korta ärr. Men med dessa ingrepp löser man inte de grundläggande problemen. De ger kortvariga resultat och kan i värsta fall t.o.m. förvanska ditt utseende och ansiktets kontur.

Ibland räcker det med mindre åtgärder, framför allt för yngre personer. Om hänget på halsen inte är så stort kan vi mycket väl minska ärrens längd bakom örat och då blir ingreppet mindre omfattande.

Hur långa blir ärren? Det största minuset med ett ansiktslyft är att det inte är möjligt att helt undvika ärr. De som gör s.k. lunchlyft lockas ofta av att slippa långa ärr. Men det är inte det viktigaste. Hur synliga ärren blir beror på flera faktorer som hur duktig kirurgen är, hur ärren placeras, hur patienten brukar läka (arvet), patientens ålder och stramningen i sårkanterna. Ärren framför örat blir i regel knappat synliga över huvud taget eftersom man undviker stramning där och det finns naturliga anatomiska ”veck” som ärren placeras i. Däremot ärren bakom örat blir kanske mer synliga och något bredare under en period av ett halvt till ett år. Det beror i sin tur på att man för att få en fin lyfteffekt på hals och kring hakan tvingas att spänna upp huden på halsen lite hårdare. Om man alltså inte spänner så hårt får man finare ärr men ett sämre resultat på halsen. Med andra ord blir det en kompromiss. Eftersom ärren bakom örat brukar kunna döljas av håret prioriteras oftast uppstramningen framför ärrets utseende.

Alla plastikkirurger klarar inte av de mer avancerade operationerna då de är tekniskt krävande, tar längre tid och ger mindre förtjänst.

Hur länge håller ett ansiktslyft? Eftersom SMAS’s viscoelastiska egenskaper försämras successivt med åldern fungerar det naturligtvis så att ett ansiktslyft som görs när du är 50 kommer resultatmässigt att hålla bättre än ett som görs när du är 70 år.

En nyligen publicerad amerikansk vetenskaplig artikel som undersökte långtidsresultatet efter ansiktslyft uppgav att genomsnittsresultatet vara över 10 år. Hållbarheten beror på faktorer som till exempel vid vilken ålder ingreppet görs, din hälsa, arv, hudens tänjbarhet, styrka och hållbarhet, eventuell användning av kortisonpreparat, solskador, rökning och viktstabilitet. Och självklart om du sköter dig efter operationen.

Vi vet att halsens hud åldras annorlunda än ansiktets. Man ser det på att halslyftet ofta inte varar lika länge som ansiktets och att man därför i regel får räkna med en tidigare justering på halsen.

Avgörande är också kirurgens kunskap och erfarenhet och den teknik som använts vid operationen.

Första operationen mest effektiv. Det blir allt vanligare att kvinnor hinner göra flera ansiktslyft. Men det är då viktigt att känna till att den stora förändringen vid den första operationen (om den är väl utförd) är svår att uppnå igen. Vid upprepade ingrepp blir ingreppet mer specialinriktat. Det går inte att vinna ett tiotal års föryngring mer än en gång.

Även riktade åtgärder. Självklart beror ingreppets omfattning på hur mycket du behöver korrigera. Om det till exempel bara handlar om halsen eller bara kinden, kan vi fokusera enbart på dessa områden. Detta diskuterar vi tillsammans på en konsultation.

Kan jag göra ett lunchlyft? Det talas mycket om förenklade ansiktsingrepp, s.k. lunchlyft. Det finns både för- och nackdelar med dessa.

Till det positiva hör att det är kort operationstid, kanske lite kortare ärr och kortare läkningstid, vilket även innebär att kostnaden för operationen ofta blir lägre.

Men det finns även nackdelar. Vid andra tekniker frigör man kindens och halsens vävnader från deras nuvarande nerglidna position och återför dem utan spänning till den ursprungliga nivån. Vid dessa mer förenklade teknikerna blir placeringen av de vävnader som har glidit ned inte korrekt och huden kan se onaturlig ut. Och resultatet står sig oftast inte så länge.

Kan man använda laser istället? Man talar ibland om att göra ansiktlyftning med laser, men då behandlas bara ythuden. Lasern ger en ytlig brännskada som stimulerar tillväxt av kollagenrik vävnad, vilken drar ihop huden. Någon korrektion av underliggande vävnad får man alltså inte.

Tips. Gör en fett-transplantion samtidigt. Vid en fettransplantation hämtas fettet från din egen kropp, från ett område där du har ett överskott. Det brukar ofta bli från ena låret. Fettet förbättrar hudens kvalitet, men framför allt ger det en mjukare och mer ungdomlig ansiktsform.

Bara lätt svullnad. Tack vare en speciell lösning som sprutas in i huden vid operationsstarten brukar svullnaden bli förvånansvärt begränsad, liksom missfärgning och smärta. Ingreppet utförs i regel under lätt-narkos. Ofta utförs ögonlocksplastik och pannlyft vid samma tillfälle.

Män. Ansiktslyftning hos män görs inte så ofta. Orsaken är nog att män lämpar sig sämre för detta ingrepp än kvinnor. Männens underhudsvävnad är hårdare och mindre elastisk, ärren blir ofta mer synliga och svårare att dölja på grund av tunnare och mindre hårväxt. Ett annat problem är att skäggväxten kommer närmare örat och längre bakom örat så att man tvingas raka där också. Kanske är det också så att ansiktslyftning anses mindre socialt accepterat hos män.

Vi rekommenderar att du efter ingreppet har kontakt med en kunnig hudterapeut som hjälper till att hålla din hud i gott skick.

Till slut. Ansiktslyftning är ett relativt omfattande ingrepp och de första dygnen efter operationen kan upplevas ganska obehagliga även om man inte direkt har så ont. Det är inte ovanligt att man känner sig tagen och i enstaka fall till och med lite nedstämd några dagar, men att detta snabbt släpper när man tar av huvudförbandet. En viss känsla av styvhet och stelhet i kinden och på halsen är vanlig till att börja med och man kan känna små ojämnheter och kanske klumpar under huden i flera veckor. Detta är en läkningsreaktion som minskar med tiden och dessa förändringar är osynliga för andra än patienten själv.

Kring ärren kommer känseln till att börja med att vara nedsatt sannolikt i några månader. Nya små hudnerver växer successivt in i dessa områden och då känner man att det sticker till, kliar eller bränner till runt ärren.

Resultatet blir hos de flesta patienter en markant förbättring och patienterna uppger att de ser yngre och fräschare ut. Hur nöjd du blir beror på flera faktorer. Den viktigaste är att du fått en realistisk bild av vad man kan uppnå i ditt specifika fall. Detta diskuteras vid konsultationen. Det är viktigt att känna till att vissa patienter är bättre ägnade för en ansiktslyft än andra. Patienter som är tunna i ansiktet, har lite underhudsfett och relativt stort hudöverskott får i regel bäst effekt. Och tvärtom får patienter som är runda i ansiktet med mycket underhudsfett ofta ett mindre uttalad effekt av operationen.

Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.
Före/efter.

Kontakta oss

Alberius-kliniken
Karl X Gustavs gata 61 B
254 40 HELSINGBORG
Telefon: 042 - 12 15 17
info@alberiuskliniken.se