ansiktslyft

Ansiktslyft, bli den du är

- en säker och avancerad metod

Ett av de mest effektiva sätten att ge dig ett yngre och fräschare utseende är ett väl utfört ansiktslyft. Vi använder oss av en särskild teknik som tagits fram av plastikkirurger som klassats bland världens bästa ”ansiktslyftare” enligt amerikanska W Magazine.

Per Alberius har gått i lära hos dessa och använder nu sina kunskaper på Alberiuskliniken (fd Karl X Gustavkliniken) i Helsingborg.

Vill du slippa åldersrynkor och hängande kinder och hals, men utan att få ett ”opererat” utseende? Då kan vi hjälpa dig.

Ansiktslyft
Vi har inte hittat källan för evig ungdom än, men med dagens teknik kan vi lura de flesta. Med ett ansiktslyft hos oss tar du bort år tack vare vår tekniskt avancerade metod.

Många är rädda att få ett ”opererat” utseende med alldeles för stram hy. Men vi garanterar att du kommer se naturlig ut med en ungdomlig fräschör.

När du åldras är det här de vanligaste ålderstecknen i ansiktet:

- Fettet i ditt ansikte tunnas ut och försvinner ju äldre du blir, och det naturliga ”fyllet” i ansiktet minskar. Detta brukar framför allt synas kring ögon och tinning, på kinder och på läppar.

- Solens strålar skadar hudens elastiska fibrer och påverkar cellernas arvsmassa. Detta orsakar dels fina rynkor runt ögon och läppar, dels färgade hudförändringar. I värsta fall kan de leda till hudcancer.

- Hängande överskottshud på ögonlock, kinder och hals.

Tyvärr räcker det inte att bara ”dra i” huden för att minska dessa ålderstecken. För ett optimalt resultat behövs fler strategier.

Bruce F. Connell Ansiktslyft

Dr Bruce F. Connell

Timothy J. Marten plastikkirurg

Dr Timothy J. Marten

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknik i världsklass
Tekniken vi använder på vår klinik har framför allt tagits fram av den numera pensionerade dr Bruce F. Connell (Santa Ana, Kalifornien). Tekniken vidareutvecklades av amerikanerna James M. Stuzin (Miami) och Timothy J. Marten (San Francisco), som båda har klassats bland världens fyra bästa ”ansiktslyftare” enligt W Magazine (augusti 2001). Vår egen docent Alberius har utbildats hos dessa.

James M. Stuzin ansiktslyft

Dr James M. Stuzin undervisar docent Alberius

 

 

 

 

 

 

 

För ett gott och långvarigt resultat krävs en grundlig analys och ett genomtänkt åtgärdspaket.

För att citera dr Claudio Cardoso de Castro, en erfaren plastikkirurg från Rio de Janeiro, Brasilien, som skriver följande i den Amerikanska Plastikkirurgiska Föreningens tidskrift Aesthetic Surgery Journal (2005:25:521):

”In this age in which minimally invasive procedures are marketed, we need to educate patients about the limitations of these procedures. Many patients will choose a ”smaller” procedure over a traditional face lift. It is our job to educate patients that these minimal procedures will often provide a minimal result”.

Ett väl utfört ansiktslyft ska inte förändra ditt utseende – det ska fräscha upp och ge ett naturligt intryck. Vi hjälper dig att se fin och ungdomlig ut, inte opererad.

SMAS
1976 publicerade franska plastikkirurger en anatomisk beskrivning av det djupa vävnadslagret under hudfettet i kinden som kallas för SMAS; Superficial Musculo-Aponeurotic System. De förutspådde helt rätt att detta lager skulle spela en viktig roll i framtida ansiktslyftningstekniker.

Det är en väsentligt mer krävande teknik än andra, men det finns flera fördelar att välja denna ändå. Tekniken ger två lager att arbeta med: dels själva huden, dels SMAS.

För bästa resultat lyfts båda skikten i olika riktningar. Den underliggande vävnaden, SMAS, lyfts uppåt och bakåt för att lyfta tillbaka kindfettet för ett ungdomligare utseende.

Den ytliga huden däremot, förs rakt bakåt för att släta ut nasolabialvecket och få en fin kontur längs underkäken.

Med denna metod går det att planera kirurgin individuellt efter varje patients önskemål.

Så går det till
Tekniskt (se Bild 1) kan tekniken beskrivas så här: vi lossar huden mycket ytligt över kinden, men lite djupare på halsen där både hud och den ytliga halsmuskeln frias upp (Bild 1: grå zon). Sedan friar vi kindens SMAS framåt (Bild 1: grön zon) för att kunna lyfta utan motstånd.

När den ytliga halsmuskeln lyfts får halsen en vacker kontur, och ofta stabiliseras denna muskel även centralt på halsen.

ansiktslyft

Ansiktslyft

Vad vill man åtgärda med en ansiktslyftning?
Det man i första hand brukar vilja åtgärda är hänget på halsen och kindernas hudöverskott som ofta glider ner över underkäkskanten i takt med ökad ålder (så kallade hamsterpåsar). Vecket mellan näsan och mungipan (nasolabialvecket) brukar djupna och bli mer markerat.

Ibland djupnar även fåran mellan mungipan och hakan (mentolabialvecket), vilket gör att mungipan glider ner och ger ett surt intryck.

Dessutom blir kinden flack och det undre ögonlocket påsigt, eller tvärtom alldeles urskålat med en skarp övergång mellan det undre ögonlocket och kinden.

Allt detta måste åtgärdas.

Rutin med fett-transplantion
Eftersom ansiktets underhudsfett gradvis tunnas ut och försvinner med åldern bör även detta åtgärdas. Därför har vi som rutin att även göra en fett-transplantation (se nedan) samtidigt med själva ansiktslyftet. Då får ditt ansikte en bättre kontur och fräschare, ungdomligare hud.

Du kan även komplettera med andra injektionsbehandlingar som Botox och Restylane (se Injektionsbehandlingar).

När är det dags för ett ingrepp?
Det är ett individuellt beslut, men de flesta som gör ett ansiktslyft är ändå mellan 40-60 år. Men vi har även utfört ansiktslyft på kvinnor i 75- till 80-årsåldern med gott resultat, utan att deras hälsa på något sätt påverkats negativt.

En ansiktslyftning kan vara så många saker
Ett ansiktslyft kan utföras på många sätt. Idag hårdlanseras en del mycket förenklade metoder där det viktigaste verkar vara att få korta ärr. Men med dessa ingrepp löser man inte de grundläggande problemen. De ger bara kortvariga resultat och kan i värsta fall till och med förvanska ditt utseende och ansiktets kontur.

Ibland räcker det med mindre åtgärder, framför allt för yngre personer. Om hänget på halsen inte är så stort kan vi mycket väl minska ärrens längd bakom örat, och då blir ingreppet mindre omfattande.

Vid alla sådana här ingrepp är det viktigt att dessa åtgärder verkligen lyfter vävnaden på ett naturligt sätt.

Hur långa blir ärren?
Det varierar. Längden beror på hur mycket som ska korrigeras. De som gör lunchlyft lockas ofta av att slippa långa ärr.

Men med rätt teknik blir även de längre ärren i stort sett osynliga. Vi ser till att det inte finns någon spänning i huden. Själva lyftet ska ligga i de underliggande vävnaderna, inte i din hud som bara ska draperas över kinden och ansiktet.

Med vår teknik slipper du både synliga ärr och får ett mycket naturligare resultat.

Alla plastikkirurger klarar inte av denna sorts operation då den kräver mycket tekniskt sett. Den tar även betydligt längre tid och ger därför en mindre förtjänst.

Hur länge håller ett ansiktslyft?
Det är naturligtvis vanskligt att exakt avgöra detta i förväg. En nyligen publicerad amerikansk vetenskaplig artikel som undersökte långtids-resultatet av den teknik vi använder på vår klinik uppgav att genomsnittsresultatet vara över 10 år. Men varaktigheten beror på många faktorer. Dels är det faktorer som beror på patienten som till exempel vid vilken ålder ingreppet görs, din hälsa, arv, hudens tänjbarhet, styrka och hållbarhet, eventuell användning av kortisonpreparat, solskador och rökning, viktstabilitet. Och självklart om du sköter dig efter operationen. Dels är det också naturligtvis så att kirurgens kunskap och erfarenhet och den teknik som använts vid operationen som är avgörande.

Det har nyligen aktualiserats i den vetenskapliga litteraturen att halsens hud åldras annorlunda än ansiktets. Man ser det på att halslyftet ofta inte varar lika länge som ansiktets och att man därför i regel får räkna med en tidigare justering på halsen (Jones & Lo 2012, Rawlani & Mustoe 2012, Stuzin 2012). Ofta behövs då bara ett mindre ingrepp.

Men observera att ingreppet gör att ditt ansikte i resten av ditt liv kommer att se yngre ut än vad det annars skulle ha gjort. Vänta inte i onödan! Njut av en uppfräschning nu när du har glädje av den!

Första operationen mest effektiv
Det blir allt vanligare att kvinnor hinner göra flera ansiktslyft. Men det är då viktigt att känna till att den stora förändringen vid den första operationen (om den är väl utförd) är svår att uppnå igen.

Vid upprepade ingrepp blir ingreppet mer specialinriktat. Det går inte att ytterligare en gång vinna ett tiotal års föryngring.

Även riktade åtgärder
Självklart beror ingreppets omfattning på hur mycket du behöver korrigera. Om det till exempel bara handlar om halsen eller bara kinden, kan vi fokusera enbart på dessa områden. Detta diskuterar vi tillsammans på en konsultation.

Kan jag göra ett lunchlyft?
Det talas mycket om förenklade ansiktingrepp, så kallade lunchlyft. Det finns både för- och nackdelar med dessa.

Till det positiva hör att det är kort operationstid, korta ärr och kortare läkningstid, vilket även innebär att kostnaden för operationen ofta blir lägre.

Men det finns även nackdelar. Vanligtvis frigör man kindens och halsens vävnader från deras nuvarande nerglidna position och återför dem utan spänning till den ursprungliga nivån. Vid de förenklade teknikerna blir placeringen av de vävnader som har glidit ned inte korrekt. Och resultatet står sig oftast inte så länge.

Med ett lunchlyft används minst två grova trådar som drar upp kindens och halsens vävnader till en bättre nivå. Dessa fäster man sedan vid tinningmuskelns hölje (fascia), vilket innebär att vävnaderna dras på plats och ”knölas” ihop.

Det är svårt att sia om vad detta kan innebära på sikt. Men klart är i alla fall att om man vid ett senare tillfälle av någon anledning behöver operera i kinden kan det vara svårare att identifiera den nerv som försörjer hela ansiktsmuskulaturen. Det kan leda till allvarliga skador (så kallad ansiktsförlamning).

Kan man använda laser istället?
Man talar ibland om att göra ansiktlyftning med laser, men då behandlas bara ythuden. Lasern ger en ytlig brännskada som stimulerar tillväxt av kollagenrik vävnad, vilken drar ihop huden.

Denna behandling begränsar sig alltså endast till huden och åtgärdar till exempel vare sig kindhäng eller en slapp hals. Dessutom varar läkningsperioden ofta längre än med ett SMAS-lyft.

Gör en fett-transplantion samtidigt
Vid en fett-transplantation hämtas fettet från din egen kropp, från ett område där du har ett överskott. Det brukar ofta bli från nedre delen av buken.

Man gör en skonsam form av fettsugning och fettet centrifugeras för att det ska växa in bättre. I normala fall behövs bara relativt små mängder. Sedan sprutar vi in fettet där du önskar.

Fettet förbättrar hudens kvalitet, men framför allt ger det en mjukare och mer ungdomlig ansiktsform.

Bara lätt svullnad
Tack vare en speciell lösning som sprutas in i huden brukar det vanligtvis bli förvånansvärt lite svullnad, missfärgning och smärta efteråt.

Ingreppet utförs i regel under fullnarkos. Ofta utförs ögonlocksplastik och pannlyft vid samma tillfälle.

Vi rekommenderar att du efter ingreppet har kontakt med en kunnig hudterapeut som hjälper till att hålla din hud i gott skick.

 

Före och efter bilder.

Patient 1

Ansiktslyft

Patient 2

Ansiktslyft

Patient 3

Ansiktslyft

Patient 4

Ansiktslyft

Patient 5

Ansiktslyft

Patient 6

Ansiktslyft

Ansiktslyft

Patient 7

Ansiktslyft

Ansiktslyft

Patient 8

Ansiktslyft

Patient 9

Ansiktslyft

 

Comments are closed.